FacTotem 2.0  

FacTotem 2.0 is een geïntegreerd concept voor de mediatheek in het onderwijs, met als doel deze om te vormen tot het kenniscentrum van de school. Uitgangspunten hierbij zijn: het verbeteren van de leerprestaties van kinderen en jongeren en het gebruik van web 2.0 applicaties. De fysieke mediatheek met alle voorzieningen, werkplekken, boeken, tijdschriften, leeslounges wordt naadloos gekoppeld aan een virtuele toegangspoort naar informatie en applicaties waarmee leerlingen zowel op school als thuis 24/7 kunnen leren, werken maar ook spelen, ontdekken, uitvinden en creëren. Bijzonder is vooral de zgn. virtuele akela, een tool die de leerling helpt zijn pad te vinden in het enorme informatie aanbod.

De naam FacTotem is afgeleid van factotum, manusje-van-alles en totem, symbool voor bescherming en begeleiding aan groepen mensen. Een concept en product in één, dat leerlingen, maar ook leraren en andere betrokkenen bij het onderwijs, stimuleert, inspireert en ondersteunt bij leren, werken en beleven.


Uitgangspunten
 • Mediatheken bevorderen de leerprestaties van leerlingen
 • Technologische ontwikkelingen maken creatief gebruik van heel veel verschillende media mogelijk
 • Leerlingen van nu zijn de ‘digital natives’ (digikids) die nieuwe media en web 2.0 dagelijks gebruiken
 • In het onderwijs zijn op dit moment daartoe nauwelijks mogelijkheden
 • Leerlingen hebben nieuwe vaardigheden en technieken nodig om in de toekomst goed te kunnen functioneren
 • Een geïntegreerd concept biedt de instrumenten en mogelijkheden om leerlingen effectief en plezierig te laten leren.


 • Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.
  Virtuele Akela
  De mediatheek speelt een belangrijke rol bij het verzamelen van betrouwbare en kwalitatieve informatie. Via het internet worden leerlingen losgelaten op een veelvoud van informatie. Het is hen lastig hun weg daarin te vinden. Voor leraren is het vervolgens moeilijk te bepalen waar de leerling zijn informatie vandaan heeft gehaald en hoe hij dat heeft gedaan. De Virtuele Akela helpt leerlingen hun weg te vinden in het enorme informatieaanbod.
  Op basis van door de leraar bepaalde leeropdrachten kan de leerling zijn vraag stellen, waarna de virtuele akela gaat zoeken in, de door de mediatheek verzamelde en ontsloten bronnen. Het zoekresultaat geeft toegang tot informatie en applicaties die aan deze zoekfunctie voldoen.

  Meer informatie
  Download onze brochure voor meer informatie. U kunt ook contact met ons opnemen. Graag geven wij u vrijblijvend meer informatie en verzorgen gratis en vrijblijvend een demonstratie over FacTotem 2.0 bij u op school.
  brochure (pdf) en flyer (pdf)
  contact
  demo's

  Page updated 2011-01-19
   

  Idee & realisatie
  Meles Meles SMD

  Meles Meles Mediatheekdiensten
   

  Fysiek ontwerp & bouw
  Maarten Olden,Ontwerper

  Maarten Olden, Ontwerper
   

  Hosting, Advisering
  & ICT-platform